Jeroen Thijssen Football Manager scout

Interview met Jeroen Thijssen – Voetbalscout bij Football Manager

‘’Ik zat drie weken in Londen Football Manager te spelen, biertjes te drinken en wedstrijden te kijken. Met de werknemers van Sports Interactive en de andere testers. Dat was super tof!’’

Als echte voetballiefhebber heb je het vast wel is gespeeld: Football Manager. Een spel waar je zelf de manager van een club bent en het succes bepaalt. En waar je spelers kan ontdekken voor ze in de echte wereld doorbreken. Al deze spelers zijn voor ze in het spel gezet zijn gescout door iemand. Eén van de scouts is Jeroen Thijssen. Lees het interview hieronder!

Dag Jeroen, kan je je kort voorstellen voor degenen die jou niet kennen?

‘Ik ben Jeroen Thijssen, geboren in 1980. Heb rood haar en wat grijze kenmerken tegenwoordig. Kom uit Den Haag en sinds jongs af aan heb ik al een interesse in voetbal. Daarnaast ook interesse in basketball, MMA, wielrennen en een muziekliefhebber. Ik heb een reguliere maatschappelijke carrière gehad in de telemarketing, klantenservice en het accountmanagement. Als klein mannetje speelde ik vaak manager spellen, waar ik al gegevens ging aanpassen. Dit kwam later goed van pas voor mijn baan als Head Researcher voor Football Manager, waar ik inmiddels 21 jaar werkzaam ben.’

Voor Nederland, Duitsland en Ghana als ik het goed heb?

‘Ik ben hoofdverantwoordelijk voor Nederland en co-verantwoordelijk voor Duitsland. Dat doe ik samen met Wolfgang Gasparik, een Oostenrijker. Het komt erop neer dat ik de Bundesliga doe, hij de derde Bundesliga en samen doen we de tweede Bundesliga. En Ghana… technisch gezien ben ik daar ook Head Researcher voor samen met een andere jongen, maar dat is meer voor de leuk ernaast. Want Nederland en Duitsland hebben de prioriteit, omdat dit bespeelbare competities zijn en Ghana niet.’

Welke teams scout je dan precies?

‘Je hebt de nationale elftallen, die heb je in elk land dat speelbaar is. En daar zitten dan weer de clubs met eerste elftallen en wat jeugdteams onder. Zo heb je de ‘Jong’ teams en in Duitsland de tweede elftallen. En dan heb je nog de Onder 19 en Onder 18 teams. We proberen ook de Onder 17 en Onder 16 spelers mee te nemen, als daar leuke talenten in lopen. Maar in principe moet een speler vanaf één september, volgens de Engelse indeling, zestien jaar of ouder zijn. Is hij één dag jonger? Jammer, dan komt hij niet in het spel.’

Hoe ben je überhaupt bij Football Manager gekomen?

‘Ik was actief op allerlei forums over Football Manager, destijds nog Championship Manager. Daar zat ik al wat jaartjes mee te praten over het spel, de data en allerlei andere dingen. Uiteindelijk vroegen ze in 2001 om testers op locatie in Londen. Daar had ik op gereageerd. Ik zei dat ik in Nederland zat, maar dat ik wel voor een bepaalde tijd naar Londen kon komen om te gaan testen. Dat was geen probleem als ik zelf voor een verblijf zou zorgen. Dus daar ging ik, op naar Engeland om het spel te spelen en te testen. Terwijl ik daar was liep op een gegeven moment het spel vast. En op dat moment geef je dan door wat er fout gaat. We waren in feite bug testers. Tijdens een pauze gaf ik aan zelf ook een Nederlandse database te hebben gemaakt. Of zij daar eens naar konden kijken. In eerste instantie geloofden ze het wel, maar na drie weken kwam de Head Researcher Mark Woodger naar mij toe. En hij zei; ‘’joh, jij deed toch iets met Nederland en de database? Kan je daar iets van laten zien?’’. Dus ik pakte mijn floppy disk, die bestonden toen nog, en ik liet mijn database zien. Ze werkten bij Football Manager met een heel ander systeem, maar ze waren enthousiast! ‘’Loop maar even mee’’ zei Mark. ‘’Dan kunnen we even babbelen en moet je een overeenkomst tekenen. Stuur ik jou de database op en kan je ermee aan de slag.’’ En zo kon ik aan de slag bij Football Manager.’

‘’Daar kon je al vrij snel van zien dat het een groot talent was en toen heb ik geroepen dat hij een wereldtopper zou worden.’’

Je hebt dus je stoute schoenen aangetrokken, bent naar Londen gegaan en hebt je eigen database laten zien… wat vet!

‘Ik ben voornamelijk voor het testen gegaan. Maar ja, ik zat drie weken in Londen het spel te spelen, biertjes te drinken en wedstrijden te kijken. Met de werknemers van Sports Interactive en de andere testers. Dat was super tof! En dan ben je toch misschien een beetje brutaal als Nederlander. Ik heb een Nederlandse database, ik vind dat er een paar foutjes in zitten. Dus misschien moeten we er eens naar kijken. Of sterker nog: ik kan het beter!’

En toen was je meteen fulltime scout voor Football Manager?

‘Football Manager heb ik altijd gezien als hobby. Ondanks dat ik er gigantisch veel tijd in steek is het officieel geen fulltime functie, het salaris zeker niet. Maar als je toch de hele dag met voetbal bezig bent dan kan je er ook veel meer insteken. En een jaar of vijf geleden kwam er een omslagpunt. Want ik dacht; ik research voor Football Manager, dus eigenlijk ben ik ook een voetbalscout. En wat wil ik nou met mijn leven? Ik wil niet dat als ik 63 ben nog moeten werken in de klantenservice, waar ik de iPhone 26 moet uitleggen aan de dan twintigjarigen van de wereld. Ik ben mij toen écht gaan toeleggen op het scouten. En nu ben ik fulltime in het voetbal bezig.’

Je bent vijf jaar geleden er dus volledig voor gegaan als voetbalscout. Had je een plan?

‘Ik ben vooral uitgegaan van de basis die ik al had vanuit Football Manager. Daar zit voor mij in eerste instantie de hoofdmode. En ik heb met Football Manager een heel netwerk met andere researchers van allerlei andere landen. Daarnaast hebben we onze database, waar in zekere zin enorm veel scoutrapporten in verwerkt zijn. Allemaal spelers hebben we bepaalde cijfers gegeven. Daarnaast wilde ik mijn netwerk uitbreiden. Soms loop je mensen tegen het lijf, of via via. Zo ontwikkelt zich dat langzaam. Maar het is wel lastig om als scout door te breken. Ik werk inmiddels wel samen met wat mensen en clubs. Maar negen van de tien kunnen je maximaal een vrijwilligersvergoeding geven. Terwijl ze wel dolgraag jouw informatie willen hebben. Ik probeer daar een bepaalde oplossing voor te vinden, maar mede door Covid is dat wat lastiger geworden. De clubs zijn zelf wat moderner geworden. Natuurlijk is er absoluut nog ruimte, maar ik wil ook niet overal meteen in springen en je moet het van jouw kant ook weer verdienen en jezelf bewijzen.’

Jeroen Thijssen Football Manager voetbalscouting Ghana

Jeroen (3e van links) aan het scouten in Ghana voor Football Manager.

Heb je nog cursussen voor voetbalscouting gevolgd?

‘Ja, ik heb een tijd meegedaan met de cursus van Henk Grim. Daarnaast ook diverse andere scoutingscursussen gevolgd. Ged Searson geeft ook hele prettige cursussen en ook de IPSO en PFSA uit Engeland. Eigenlijk probeer ik elk jaar er weer iets bij te doen. Dan pak ik één of twee cursussen mee om mijzelf een stukje verder te ontwikkelen. Want in de cursussen zit altijd iets waar je weer van leert. Al doe je het vijf, tien of dertig jaar. Net als bij reguliere functies. Als je bijvoorbeeld al jaren in de sales zit en een training krijgt, dan kan je net zo goed weer iets bijleren.’

Waar let je op als je gaat scouten?

‘Het hangt er soms een beetje vanaf. Ik kijk soms op verschillende manieren. Zo heb ik wel eens gehad dat ik naar een wedstrijd ging kijken waarbij ik het hele team dacht te kennen, omdat ik ze al tien keer had zien spelen. Maar dan is er net die ene speler die je nog niet kent. Dan ga je heel specifiek kijken, wat doet hij nou allemaal. Ook ga ik vaak naar de jeugd kijken. En elk jaar komt er een hele lading nieuwe jeugdspelers door die je dan niet kent. Dan kijk je de eerste keer naar wat hun algemene skills zijn. Of het een links- of rechtspoot is, hoe bewegelijk ze zijn, hoe snel ze zijn. Maar ook of ze goed rondkijken, want cognitieve intelligentie wordt steeds belangrijker. Dat zijn dingen waar je aan het begin naar kijkt en die je vrij snel kan zien, soms zelfs al binnen vijf minuten. Maar om realistische rapportages te maken en de speler eventueel door te voeren in Football Manager moet je eigenlijk minimaal één wedstrijd gezien hebben.’

En hoe veel wedstrijden kijk je?

‘Dat hangt er een beetje vanaf wat ESPN aanbiedt, haha! Maar ik probeer in ieder geval elke voetbaldag een wedstrijd te kijken. Vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. Ik had daarnaast de doelstelling om ieder team in de Keuken Kampioen Divisie in ieder geval één keer live te hebben gezien. De wedstrijden in de Eredivisie wordt dusdanig vaak uitgezonden en kan je ook wel opnemen. Maar in de Keuken Kampioen Divisie heb je alle wedstrijden op vrijdagavond. Soms worden bepaalde teams een hele tijd niet uitgezonden. Dan probeer ik daar toch nog een wedstrijdje van mee te pikken, dus ook live. En Duits voetbal volg ik ook, daar pik ik geregeld ook wat wedstrijden van mee.’

Dat zijn veel wedstrijden! Maar Football Manager is heel uitgebreid. Er zijn duizenden spelers en staf. Ik neem aan dat je dat niet alleen doet?

‘Nee, het zou te veel zijn om dat alleen te doen. En eerlijk gezegd is het goed om een aantal mensen bij je te hebben om het objectiever te houden. In totaal heb ik in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie nu een man of vijftien tot twintig die mij ondersteunen, waarvan sommigen al heel wat jaren. En ook twee mensen die fantastisch werk verrichten voor de amateurselecties! Zij houden alle drie de divisies goed bij en voeren de transfers door. Daarnaast hebben we tegenwoordig steeds meer data en analyse tools. Waardoor het makkelijker is om dingen te overzien en wijzigingen door te voeren. Naast Nederland zijn we Duitsland ook echt aan het aanboren. Twee jaar geleden ging de Duitse researcher weg, hij ging scouten voor een profclub. Toen zijn die Oostenrijkse researcher en ik daarin gestapt. En wij volgen het Duitse voetbal wel, maar we kunnen niet heel Duitsland alleen doen. Dus daar zijn een hele rits mensen gekomen om te helpen.’

‘’Ik kan vooral heel erg genieten van een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Dat er honderd passes mis gaan, maar dat je toch een nieuw talent ontdekt!’’

Krijgen jullie ook informatie van de clubs zelf?

‘Dat is erg lastig, omdat we eigenlijk niet zomaar clubs mogen benaderen. Ik kan niet even naar Feyenoord bellen om informatie op te vragen. Dat mogen en doen we niet. Maar je komt wel eens mensen tegen en dan kan je aan veel informatie komen. Er is natuurlijk ontzettend veel informatie online of soms zet ik wel eens een vraag op het internet waar vaak reactie op komt. Het komt zelfs voor dat ik DM’s krijg vanuit de voetbalwereld. Dat is erg tof! Zoals voetballers die mij informatie toespelen om door te voeren. Er is wel eens een situatie geweest met Namanja Gudelj. Volgens Wikipedia was hij 1,83 meter, volgens de website van Ajax 1,86 meter en volgens fifa.com 1,81 meter, of andersom. Dus hoe lang is hij nou? Toen heb ik hem een berichtje gestuurd, ik dacht via Twitter. ‘’Beste Nemanja, gekke vraag, maar ik moet voor Football Manager weten hoe lang je bent’’. En toen reageerde hij redelijk snel, hij bleek 1,86 meter te zijn.’

Zijn er spelers die je beoordeeld hebt waar je trots op bent?

‘Er zijn spelers daar maak je een inschatting van en die halen het, of die halen het totaal niet. Laat ik Matthijs de Ligt als voorbeeld geven, die heb ik zien spelen toen hij vijftien jaar was. Daar kon je al vrij snel van zien dat het een groot talent was en toen heb ik geroepen dat hij een wereldtopper zou worden. En nou weet ik niet of hij echt een wereldtopper gaat worden, maar hij is wel een hele goede ontwikkeling aan het doormaken. Hij wordt ook steeds volwassener. Maar er zijn ook wel eens spelers die het veel beter doen dan verwacht, zoals Sven Botman. Hij had wel kwaliteiten, maar was niet een bijzondere voetballer. Dus de complimenten aan Sven Botman voor zijn ontwikkeling en de stappen die hij gezet heeft. Ik zat er wat hem betreft behoorlijk naast, maar een aantal prof scouts ook!’

En op welke manier proberen jullie dan de potentie van een speler in te schatten?

‘Bij Football Manager maken we een inschatting van wat een speler goed kan en wat hij minder goed kan. Ze krijgen daarnaast een beoordeling voor hun ‘Current Ablitiy’ en hun ‘Potential Ability’. De zogeheten ‘Minus Potential’ die een speler kan krijgen loopt van min één door tot min tien, met alle halve getallen erbij. Waarbij min tien de hoogste potentie is, denk hierbij aan het niveau van Messi en Ronaldo. Dit cijfer wordt zelden gegeven. Vorig seizoen gaven we het nog aan Moukoko van Dortmund, maar dat zal iets omlaag gaan. Minus negen is een speler van het niveau De Ligt, Memphis en Frenkie de Jong. Min acht wordt een realistische, redelijke Oranje international. Een min zeven speler kan mee in de Eredivisie en een min zes in de Keuken Kampioen Divisie. Zo probeer ik altijd een speler te beoordelen. Gaat hij de Eredivisie halen of het Nederlands elftal? Of het om een speler van Ajax, PSV of sc Heerenveen gaat maakt hierbij niet uit. Zie ik die speler het eerste elftal halen van deze club? Dan geef ik een min zeven, is het een goeie dan wellicht een min zeven en een half. Arjen van der Heide van sc Heerenveen is hier een voorbeeld van. We hebben die halve waardes in het leven geroepen, omdat je anders net weer iets te hoog inschat. Dan wordt ineens een Danny Bakker, ex-ADO, een international en gaat hij naar AC Milan. Dat is een aantal keer voorgekomen bij een hoop spelers in het spel. Die had echt wel FC Twente of een FC Utrecht kunnen halen, maar AC Milan was iets té gortig. De minus waardes die gelden ook met name voor jongere spelers, tot en met 21 of eventueel 22.’

Op bezoek in Engeland bij Sports Interactive, dus meteen maar een wedstrijd meepakken.

En zijn er in Nederland talenten waar we nu op zouden moeten gaan letten, zodat we die in Football Manager kunnen gaan kopen?

‘Ja tuurlijk, haha! De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie in Nederland zijn daarvoor interessant, ook voor andere competities. Dan is het altijd de vraag, als je Football Manager speelt, welk team ben je dan? Ben je Barcelona, dan hoef je niet naar een leuk talent van Almere City of MVV te kijken. Dan ga je natuurlijk kijken wat er rondloopt bij Ajax, Feyenoord en PSV. Ben je een leuke Eredivisie club, dan kijk je juist weer wel in de Keuken Kampioen Divisie. Maar er is talent op de Nederlandse velden en wat er aan zit te komen, zeker!’

En is er een Nederlandse club waar veel talent rondloopt?

‘In de Keuken Kampioen Divisie heb je ADO Den Haag met een paar leuke talentvolle spelers. Almere City heeft het ook aardig voor mekaar. NAC en PEC Zwolle op zich ook wel. PEC Zwolle is een club die net is gedegradeerd, dus het raakt wel een paar spelers kwijt. Maar de club heeft wel een paar jonge spelers die het in de Keuken Kampioen Divisie gewoon goed gaan doen. Chardi Landu vind ik een leuk voorbeeld, een heel getalenteerde speler. En denk ook aan spelers als Beekman, Reijnders, Van den Berg en Van den Belt. Ze hebben nu ook Riley Reemnet gehaald van Almere City. Vorig seizoen heb ik onder meer Devin Haen getipt en ook Denso Kasius die nu naar Bologna is gegaan. De Keuken Kampioen Divisie en de Eredivisie zijn ontzettend interessant wat dat betreft. Jesper Karlsson van AZ en Strand Larsen van FC Groningen gaan natuurlijk een stap maken. AZ heeft nu ook Mayckel Lahdo gekocht, daar verwacht ik ook wel wat van. Sowieso zijn een aantal jeugdopleidingen gewoon vrij goed, dus je gaat ook leuke regens (fictieve nieuwe generatie spelers) krijgen in de toekomst als het goed is.’

We hebben het nu gehad over FM als spel, maar zijn er ook profclubs die dit gebruiken als scoutingstool?

‘Ja die zijn er honderd procent. Je hebt wel eens van die wat onbekendere spelers die ineens naar een Duitse, Spaanse of Eredivisie club gaan. Die speler komt dan nergens naar voren, maar is bekend in de Football Manager community. Dan kan het niet anders dan dat er iemand van die club Football Manager aan het spelen is. Er zijn ook wel eens interviews geweest met scouts die het toegeven. Net als André Villas-Boas en Ole Gunnar Solksjaer. Zij gaven aan Football Manager als scoutingstool te gebruiken. Of om te kijken hoe wij een speler beoordeeld hebben. En dat gebeurt in Nederland ook.’

Wat vind je zelf het leukste aan scouten voor Football Manager?

‘Het kijken naar voetbal dat doe je toch op een andere manier. Dan zit je naar een wedstrijd te kijken en denk je; waar the fuck kijk ik naar? Maar dan ga je toch uitgebreider naar bepaalde spelers kijken. Want ook al is het een ongelofelijke zaadpot, je kan dan alsnog dingen meenemen en verwerken. Ik vind scouten leuk en het werken met data en met cijfers vind ik gewoon heel interessant. Net als het zoeken naar onbekend talent. Daarom is het eerlijk gezegd leuker om naar voetbal te kijken wat net een stapje lager is. Ik zou niet elke week Barcelona, Real Madrid of Liverpool ofzo kunnen zien. Dat is wel eens leuk hoor, maar ik kan vooral heel erg genieten van een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Dat er honderd passes mis gaan, maar dat je toch een nieuw talent ontdekt!’

Ten slotte, heb je tips voor beginnende voetbalscouts?

‘Ik heb eigenlijk drie tips. De eerste is om te luisteren naar andere scouts om je heen. En neem hun meningen en oordelen mee, maar vertrouw ook altijd op hetgeen wat je zelf ziet. De tweede tip is om het gestructureerd aan te pakken. Probeer je scouting snel op te volgen. Ik heb wel eens gehad dat ik naar een wedstrijd ging. Je scout, ziet dingen gebeuren en noteert dat in een notitieblok en gaat andere dingen doen. Twee weken later zie je jouw notities en denk je; wat bedoelde ik hier ook alweer mee? Dus probeer zo snel mogelijk er zoveel mogelijk zinvols mee te doen. En ten derde is netwerken heel belangrijk. Praat met zoveel mogelijk mensen. In de voetbalwereld praat men graag, dus je krijgt altijd extra informatie!

Dankjewel Jeroen!

Een jaar lang leven als scout?

Sluit je aan bij Number 12 FC met een seizoenkaart!

Seizoenkaart Number 12

1 reactie op “Interview met Jeroen Thijssen – Voetbalscout bij Football Manager”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scout mee en Win!

Win een Mystery EK shirt of een Number 12 seizoenkaart