Voetbalscout Piet de Visser

Hoe ik voetbalscout geworden ben

Een vraag die ik vaak krijg: ‘’Hoe ben je voetbalscout geworden?’’

Dat is een goede vraag, want ik ben ooit begonnen zonder kennis en ervaring in het vak. Daarnaast had ik geen netwerk in de voetbalwereld en ben ik nooit profvoetballer geweest. Het profvoetbal was een soort onbereikbare wereld vol helden waar ik tegenop keek.

Waarom ik voetbalscout wilde worden

Om de vraag te beantwoorden hoe ik voetbalscout geworden ben, zal ik eerst even een aantal jaren terug gaan in de tijd. Om te beginnen naar het jaar 2000, ik was acht en begon met voetballen bij de plaatselijke voetbalclub VVO. Mijn droom was om profvoetballer te worden. Dit was dezelfde droom als vele anderen, een lastige opgave dus. En ondanks dat ik wel talent had en goed met een bal overweg kon, is deze droom nooit uitgekomen. Ik had al vroeg door dat deze droom zo goed als onbereikbaar was, omdat je hier echt een exceptioneel talent voor moet zijn.

Even doorspoelen in de tijd, naar het jaar 2004. Wat een mooi jaar was dat als PSV fan. Het kampioenschap werd binnen gehaald, de KNVB beker werd gewonnen en de halve finale in de Champions League werd bereikt. Dit kwam door spelers als Van Bommel en de teruggekeerde Cocu. Maar ook door nieuwe spelers als Gomes, Alex en Farfán. Onbekende spelers die uit Zuid-Amerika kwamen en gescout waren door Piet de Visser, de meesterscout. Zijn enthousiasme en ontdekkingen hebben mij ervoor doen zorgen dat mijn droom veranderde. Ik wilde ook de selectie van PSV versterken met spelers die ikzelf ontdekt had, ik wilde voetbalscout worden!

Heel veel voetbal kijken, spelers scouten en studeren

De jaren hierna heb ik eindeloos spelers gescout via Football Manager, FIFA en het kijken van wedstrijden op tv. Vaak kende ik spelers al voor zij hun debuut hadden gemaakt. Zo maakte Bojan Krkic zijn debuut bij FC Barcelona op 17 jarige leeftijd, maar ik kende hem het jaar ervoor al. Net als Mario Balotelli en vele anderen. Ik had door dat ik goed was in het ontdekken en herkennen van talent en wilde hier meer mee doen.

In 2012 ben ik vervolgens begonnen aan de studie Sport, Gezondheid en Management (tegenwoordig Sportkunde) op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hier wilde ik meer over talentidentificatie gaan leren en een eerste stap zetten richting het worden van voetbalscout. En dat is gelukt! Zo kwam op een dag Geeke Barmentloo, destijds werkzaam bij De Graafschap, langs in onze klas. Om wat te vertellen over het opstellen van je CV. Ik heb deze kans meteen aangegrepen om te vertellen dat ik nog een stageplek zocht. ‘’Dan moet je bij onze hoofd jeugdopleiding Dennis te Braak zijn!’’

Via Dennis heb ik toen stage gelopen bij De Graafschap. Hier nam ik samen met mijn studiegenoot testen af bij het Onder 15 team. Ook hier waren wij bezig met het beoordelen van de potentie van de spelers. En met de testresultaten kon dit zelfs op een objectieve manier. De stage bevestigde mijn passie voor voetbal en werd succesvol afgerond. Vervolgens werd mij gevraagd of ik na mijn stage aan de club verbonden wilde blijven. Natuurlijk! ”Zou ik kunnen meelopen in de scouting?”

Eindelijk, ik ben officieel voetbalscout!

Dat kon! Ik was welkom in het team van hoofd jeugdscouting Iwan Geurts! Hierdoor heb ik een half jaar mee kunnen lopen met scouts van De Graafschap. Elk weekend ging ik met een scout mee en bespraken we het vak, de spelers die we zagen spelen, potentie van voetballers en nog veel meer wat te maken heeft met voetbal. Vaak was dit met Theo Abbenhuis, we woonden allebei in Velp wat goed uitkwam. En ik weet ook mijn debuut als voetbalscout als de dag van gister. Het was een jeugdtoernooi bij VIOD, waar ik samen met Felix Monasso voetballers ging ontdekken. Het was koud, maar dat kon mij niks schelen.

Ook jij kan voetbalscout worden

En dat is het antwoord op de vraag hoe ik voetbalscout ben geworden. Na De Graafschap heb ik nog voor mooie clubs mogen scouten als Levante, PSV en Almere City. En nu dus voor Number 12. Waar ik andere voetballiefhebbers wil helpen om ook hun droom waar te maken om voetbalscout te worden. Want als ik het kan, kan jij het toch ook? 😊

Een jaar leven als scout?

Sluit je aan bij Number 12 FC met een seizoenkaart!

Seizoenkaart Number 12

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scout mee en Win!

Win een Mystery EK shirt of een Number 12 seizoenkaart