Een goede scout

Een goede scout onderscheid zich in het voorspellen van de toekomst!

We hebben het dan over het beoordelen van de potentie van een speler. Want (bijna) iedereen kan wel zien welke speler op dit moment de beste is. Maar wie er over een X aantal jaar de beste is, dat kunnen maar weinig scouts goed voorspellen.

Veel scouts kijken naar de techniek, tactiek, fysiek en mentaliteit van een speler. Wat natuurlijk ook belangrijk is voor de beoordeling. Maar de persoonlijkheid zal uiteindelijk bepalen wie het meeste uit zijn potentie gaat halen.

En dat is nou net het moeilijkste om te scouten. Want dit zie je vaak niet terug in het veld. De mentaliteit kan je wel achterhalen. Je kan zien of een speler lef heeft, inzet toont, zich kan beheersen, dat soort punten. Maar dat is wedstrijd gerelateerd. Wat doet een speler de rest van de week? Dat is belangrijker!

Want om over de lange termijn het maximale uit jezelf te halen heb je doorzettingsvermogen nodig. Geeft een speler op na één keer op de bank te zitten? Of gaat hij extra trainen om weer in de basis te komen? En kan de speler leven voor de sport? Heeft hij voetbaldiscipline? Maar ook zelfvertrouwen om in zichzelf te blijven geloven? En wil hij er alles aan doen om te winnen? Kan hij überhaupt tegen zijn verlies? Heeft de speler een groeimindset of een statische mindset?

Dat zijn vragen die je als scout aan jezelf stelt om de potentie in te schatten. En doordat je die vaak niet goed tijdens de wedstrijd kan achterhalen, moet je ergens anders op zoek gaan. Lees interviews, volg spelers op Social Media, kijk op YouTube naar Touzani TV, of bedenk wat anders. Maar probeer de speler buiten het veld te leren kennen.

En nu willen wij jullie uitdagen. Hieronder staat de link van het interview met Crysencio Summerville, speler van Jong Oranje en Leeds United. Een leuk artikel waar veel van bovenstaande vragen beantwoord worden.

https://www.vi.nl/pro/crysencio-summerville-in-engeland-ben-ik-een-man-geworden

Lees daarna onze volgende blog, waarin we de persoonlijkheid gescout heb aan de hand van dit interview.

 

Een jaar leven als scout?

Sluit je aan bij Number 12 FC met een seizoenkaart!

Seizoenkaart Number 12

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scout mee en Win!

Win een Mystery EK shirt of een Number 12 seizoenkaart