Scouten potentie

Deel 2: Het scouten van de potentie van Crysencio Summerville. Hoe we dit met Number 12 gedaan hebben.

In onze vorige blog kon je al lezen dat een goede scout zich onderscheid door het voorspellen van de toekomst. En dat je de potentie van een speler het beste kan voorspellen aan de hand van de persoonlijkheid.

Tijdens het EK Onder 21 hebben wij met de scouts van Number 12 het Nederlands elftal gevolgd. Binnen het veld, maar vooral buiten het veld. Alleen, toen was het alweer voorbij na de groepsfase… Jong Oranje is uitgeschakeld door Jong Georgië, dat nog zonder sterspeler Khvicha Kvaratskhelia speelde. Balen!

Interview Summerville met voetbal International

Dus hier moet je als scout ook op ingespeeld zijn. Dat je een team volgt wat slecht presteert en snel uit een toernooi ligt. Gelukkig hebben we het interview van Summerville met Voetbal International nog. Waarin vele aspecten van zijn persoonlijkheid terugkomen.

In dit interview wordt gezegd dat mensen in zijn omgeving, zoals trainer Erwin van de Looi, zijn ontwikkeling roemen op persoonlijk vlak. Hij had als talent van Feyenoord alles om op een dag in De Kuip te spelen (op voetballend vlak), maar ook alles om dat niet te doen (op persoonlijk vlak).

Van Jongen naar man in Yorkshire

Summerville verliet op zijn 18e zijn comfortzone en ging van Rotterdam naar Yorkshire, terwijl hij nauwelijks Engels sprak. Weg van familie en vrienden had hij het moeilijk de eerste zes maanden. ‘’Ik zei tegen mijn zaakwaarnemer dat ik terug wilde naar Nederland: Ik wil dit gewoon niet, ik wil naar huis. Vervolgens sprak hij op mij in, dat het tijd nodig had. Hij kreeg uiteindelijk gelijk’’.

Hij vertelt verder over dat hij een man is geworden in Engeland. ‘’Je kan hier geen gas terug nemen. Die andere gasten komen allemaal naar de training om beter te worden. Daar hebben ze jou voor nodig en jij hebt hun nodig. Ik heb bij Leeds wel een paar lesjes geleerd. De belangrijkste luidt: Als je de gates inrijdt, moet er een knop omgaan. Dan geef je alles.’’

Voor Summerville is dit een eye opener. En na zes maanden begint hij zich thuis te voelen. Met als beloning een plek op de bank tegen Manchester United. ‘’In het eerste seizoen maakt ik niet mijn debuut, maar ik zat wel op de bank! Ik liep warm met jongens als Cavani en Pogba. Het was dé stimulans om de laatste stap te maken’’

Al had hij het niet zonder de hulp van zijn teamgenoten gekund. ‘’Ik werd geholpen door jongens als Kalvin Phillips, Dan James en Raphinha, mijn directe concurrent. Ik zei tegen hem: Als jij hier weggaat, dan neem ik het team op sleeptouw. Ik ga jouw stappen volgen en jouw rugnummer (#10) overnemen. Toen hij naar Barcelona ging stuurde ik een appje, het mocht!’’

En uiteindelijk kwam de ultieme beloning. ‘’Trainer Jesse March vertelde drie of vier dagen van tevoren dat ik in de basis zou starten. Liverpool-uit, spelen in dat stadion! Die trainingsweek ging heerlijk. En toen we dat veld opliepen kon ik alleen maar denken: Dit is het niveau waar ik wil spelen. Een minuut voor tijd maakte ik de winnende.’’

Conclusie van de scouting

Uit deze stukjes tekst kunnen we halen dat niet vanzelf is gegaan met Summerville zijn ontwikkeling. Op zijn 18e was hij nog niet klaar voor het leven als professional, maar hij heeft het wel geflikt (doorzettingsvermogen)! Hij geeft inmiddels elke training alles wat hij heeft en wil elke dag beter worden (voetbaldiscipline plus leergierig). Ook is hij niet bang en eist rugnummer 10 op en blinkt hij uit op Anfield (zelfvertrouwen). Een beloning doordat hij constant op zoek is gegaan naar meer (wil winnen).

Een positief scoutrapport dus voor Summerville op het gebied van persoonlijkheid! Hij heeft het in zich om zijn potentieel optimaal te gaan benutten nu hij leeft als een topsporter. En aan de hand van zijn persoonlijkheid schatten wij in dat hij nog lang niet aan zijn plafond zit. Een stap naar een subtopper in de Premier League zou een mooie volgende stap zijn in zijn ontwikkeling.

Echter legt dit interview ook de kwetsbaarheid van het scouten weer. Zou je drie jaar geleden Summerville op zijn persoonlijkheid hebben gescout, dan zou je hebben gezegd dat hij zijn potentieel zeker niet maximaal zou benutten. Hij heeft hiervoor zijn omgeving nodig gehad, wat dus ook erg belangrijk is voor spelers op die leeftijd.

Blijf een voetballer dus altijd over langere tijd volgen en schrijf hem niet meteen voor 100% af, het scouten stopt nooit!

Een jaar leven als scout?

Sluit je aan bij Number 12 FC met een seizoenkaart!

Seizoenkaart Number 12

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scout mee en Win!

Win een Mystery EK shirt of een Number 12 seizoenkaart