Voetbalscouting

De voetbalscouting in Nederland is alles behalve effectief!

Ik heb het dan over de jeugdscouting. Waarbij de voetbalscouts van de BVO’s elk weekend de amateurvelden langsgaan. Wedstrijd voor wedstrijd en van club naar club gaan zij op zoek naar dat ene talent. Die hun club eventueel kan versterken, direct of in de toekomst.

De cijfers van de KNVB

Maar om de grootste talenten te ontdekken, zal je eerst alle spelers in kaart moeten brengen. En dat is nogal een lastige opgave. Vorig seizoen waren er 1.192.152 leden aangesloten bij de KNVB, waarvan 1.019.845 voetballende jongens en mannen. Verdeeld over ongeveer 3.000 verenigingen. Als je daarnaast weet dat er dit seizoen bij de amateurs 699.039 wedstrijden gespeeld werden, met elk 22 basisspelers (m.u.v. de jongste jeugd), dan wens ik de jeugdscouts veel succes met hun zoektocht!

Hoeveel voetbalspelers een club per seizoen beoordeelt

Dus laten we even een rekensommetje maken. Want we weten nog steeds niet hoe veel spelers een club in kaart kan brengen. En doordat het aantal jeugdscouts bij elke BVO verschilt houden we rekening met 25 scouts voor een kleinere club zoals De Graafschap of Almere City, 50 scouts voor een subtopper als FC Utrecht of FC Twente en 75 scouts voor de traditionele topclubs. Er rekening mee houden dat een scout gemiddeld drie wedstrijden per weekend kijkt.

In dat geval zou een topclub 225 wedstrijden (75 scouts x 3 wedstrijden) per week bekijken. Als je 22 spelers per wedstrijd bekijkt (wisselspelers even uitgesloten), dan kan een topclub 4.950 spelers per weekend beoordelen. Bij de hoogste jeugdcategorie werd er afgelopen seizoen 32 weekenden gevoetbald inclusief bekerwedstrijden. Met een goede planning zou een topclub dus 158.400 spelers (4.950 spelers x 32 weekenden) kunnen beoordelen per seizoen.

Dat zijn enorm veel beoordelingen! Maar als we even de scouting van mannelijke voetballers aanhouden, dan is dat maar 15,5% van het totaal aantal spelers! We hebben het hierbij over een topclub. Bij een subtopper is dat 10,4% en bij een kleinere club zelfs maar 5,2%.

Een voetbalscout hoeft niet elke speler te zien spelen

En nee, je hoeft als BVO niet alle spelers in kaart te brengen. De allerjongste jeugd en bij de senioren hoeft niet gescout te worden. En je begint eerst in je eigen regio met scouten. Hoe hoger de leeftijdscategorie hoe meer landelijk het scouten uiteindelijk wordt. Daarnaast is een Onder 14-7 team of een team dat uitkomt in de 5e klasse waarschijnlijk niet interessant om bij te gaan kijken.

Maar alsnog, je kan nooit alle spelers bekeken hebben die je in kaart wilde brengen. Laat staan goed beoordelen. Want deze aantallen zijn berekend op het één keer bekijken van de spelers. En na één keer kijken kan je een speler niet optimaal beoordelen. Zeker in de jeugd moet je een speler vaker bekijken om een goed oordeel te vellen. Minimaal twee keer om een speler uit te nodigen voor een stage. Die hier vervolgens nog vaker bekeken wordt voor er een definitieve beslissing gemaakt wordt. En zoals eerder duidelijk werd in één van onze interviews, is dat ze bij Chelsea minimaal acht keer een speler bekijken voor ze deze aantrekken.

Wat zou een oplossing kunnen zijn voor de ineffectieve scouting?

De oplossing voor dit probleem is niet makkelijk op te lossen. Stel je wilt alle 1.019.845 spelers goed beoordelen, dus minimaal twee keer gezien hebben. En een scout kijkt gemiddeld drie wedstrijden per weekend voor de mogelijke 32 voetbalweekenden. Dan heb je in totaal 966 scouts nodig plus een extreem goede planner.

Een andere oplossing is datascouting en videoscouting. Voor de 1e elftalscouting van de BVO’s wordt hier al gebruik van gemaakt. Met de databases van bijvoorbeeld WyScout en SciSports kan een club de eerste selectie maken. Zij hoeven dus niet elke speler ter wereld te bekijken. Daarnaast kunnen zij de geselecteerde spelers uit de data gaan beoordelen aan de hand van video’s. Hiervoor hoef je niet te wachten tot het zaterdag is en de speler gaan spelen. Maar dit kan je de hele week door doen.

Het probleem: er is geen tot weinig data beschikbaar in het jeugdvoetbal. Dus die eerste selectie zullen de scouts zelf moeten doen. En videosystemen worden wel steeds vaker opgehangen, door onder andere Usportfor. Maar die hangen nog lang niet langs alle velden. En dan moet je eerst toegang hebben tot die video’s.

Kortom, de oplossing is er nog niet. Maar het zal anders moeten in de toekomst! Hopelijk is datascouting en videoscouting vanzelfsprekend in het jeugdvoetbal over een paar jaar. Tot die tijd zullen clubs zoveel mogelijk scouts moeten aanstellen, die zoveel mogelijk wedstrijden kijken en hun tijd zo effectief mogelijk indelen.

Weet jij dé oplossing? Laat het dan achter in de reacties!

Een jaar leven als scout?

Sluit je aan bij Number 12 FC met een seizoenkaart!

Seizoenkaart Number 12

1 reactie op “De voetbalscouting in Nederland is alles behalve effectief!”

 1. Teun Scheepmaker

  Goeden middag.
  Nou nee een oplossing heb ik niet!,maar waarom worden spelers allemaal beoordeeld met een waslijst aan beoordeling,s criteria en moeten zij een score van boven de 80 hebben alvorens zij interessant worden voor club,s?zou het niet goed zijn om tot een bepaalde leeftijd te scouten op minder criteria?een soort basis criteria waar uit potentie blijkt,zo kan je denk ik een betere schifting maken.
  Je zou bijvoorbeeld tot een bepaalde leeftijd of klasse kunnen zeggen dat een speler moet voldoen aan 3 of 2 criteria alvorens je gaat opvolgen dat is ook wat ik zelf doe om te zien of een speler de potentie heeft om op termijn interessant te kunnen zijn voor een BVO ook al is het afwachten of die potentie er daadwerkelijk uit gaat komen en speciaal bij jeugd omdat je niet weet hoe een speler zich gaat ontwikkelen,hierbij dien je ook het geboortemaand effect mee te nemen zeker op fysiek vlak.
  wat ik zelf doe als ik ( amateur )naar een speler kijk niet eens omdat ik specifiek die speler ga bekijken omdat het geplant is!maar puur uit belangstelling zomaar bij een vereniging is kijken naar 2 punten of 3 punten naar gelang het niveau waarop gespeeld word en de leeftijd alvorens uit pure interesse een beoordeling te starten de punten die ik dan als basis neem zijn:
  1.Techniek.
  2.Motoriek.
  3.Inzicht.
  als alle 3 de punten een ruime voldoende halen(8)vind ik het interessant om verder te beoordelen op meerdere criteria.
  Scouten van 2 wedstrijden is niet voldoende naar mijn mening trainingen laten ook veel zien,2 wedstrijden scouten vind ik wel weinigen niet eerlijk om tot een goede beoordeling te komen,daarnaast is het heel belangrijk hoe de thuis situatie is.
  Ik denk dat als er op minder criteria in de start fase word beoordeeld dat er een betere snellere schifting mogelijk is waardoor er meer tijd over blijft voor spelers die in potentie bij een BVO kunnen spelen,kort gezegd het boven staande, het is natuurlijk niet zo gemakkelijk als dat ik boven beschreven heb maar vind wel dat er soms enorm veel van een jeugd speler gevraagd word, soms te veel.
  Met vriendelijke groet:
  Teun Scheepmaker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scout mee en Win!

Win een Mystery EK shirt of een Number 12 seizoenkaart